Despre miscare

Atunci cand va ganditi sa inscrieti copilul la un sport, luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic. Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra si poate indeparta copilul definitiv de sport. Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi activ. Important este sa se faca cat mai multa miscare.

Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri. sportul ofera oportuntati naturale si amuzante de a face exercitii fizice in mod regulat.Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi active, cata vreme se simt bine, totul este in regula.

Practicarea sportului ii ajuta pe copii sa:

  1. - Mentina o stare buna de sanatate - spre deosebire de activitatile teoretice, sportul este atat fizic, cat si cerebral. Implicarea in miscare ii ajuta pe copii sa se dezvolte fizic. Disciplina, care se asociaza cu sportul, ii invata obiceiuri sanatoase precum alimentatia echilibrata si a face miscare.

  2. - Cultivarea spiritului de echipa - copiii invata cum sa se coordoneze cu coechipierii pentru a atinge un scop comun sau a indeplini o sarcina comuna. Acest fapt implica aptitudini de comunicare superioare, capacitatea de a analiza situatia, si abilitatea de a lua decizii imediate si de o importanta majora. Abilitati pe care copiii nostrii vor avea nevoie sa le fi dezvoltat deja atunci cand ies de pe bancile scolii si intra in lumea profesionala. - Cultivarea spiritului de echipa - copiii invata cum sa se coordoneze cu coechipierii pentru a atinge un scop comun sau a indeplini o sarcina comuna. Acest fapt implica aptitudini de comunicare superioare, capacitatea de a analiza situatia, si abilitatea de a lua decizii imediate si de o importanta majora. Abilitati pe care copiii nostrii vor avea nevoie sa le fi dezvoltat deja atunci cand ies de pe bancile scolii si intra in lumea profesionala.

  3. - Dezvolte increderea in sine - implicarea intr-un sport poate sa creasca foarte mult increderea unui copil. Astfel, copii care practica un sport manifesta incredere si in alte arii, precum studiile, a-si face prieteni, sau a dezvolta relatii la maturitate.

  4. -Experimenteze succesul si sa faca fata cu bine esecului - sportul inseamna la fel de mult a castiga cat si a pierde. De aceea practicarea unui sport ii ajuta pe copii nu doar sa accepte esecul, dar si sa invete din el. A practica un sport ii invata pe copii sa isi dezvolte perseverenta si sa isi stabileasca strategii pentru a-si atinge obiectivele.

Grupa de varsta 3-4 ani

La aceasta varsta copii stapanesc multe abilitati fizice, precum: aruncarea si prinderea mingii, lovirea mingii cu piciorul, rostogoliri, aplecari, sarituri, sarituri cu coarda, alergari, mersul pe o linie dreapta, saltul cu avant, mersul pe tricicleta. Copiilor de aceasta varsta le place foarte mult sa isi foloseasca imaginatia.

Ce este de facut?

Parintii au nevoie sa incurajeze dezvoltarea sociala, intelectuala si fizica in timpul acestor ani hotaratori. Participa impreuna cu copilul tau la cursuri de miscare care incurajeaza creativitatea individuala si invata copilul sa isi controleze corpul in spatiu. Pune accentul pe miscare ca si joc si asigura-te ca iti incurajezi si lauzi copilul sa experimenteze miscari.

Grupa de varsta 5-7 ani

La aceasta varsta copii sunt mult mai siguri pe propriile miscari si sunt inclinati sa exploreze mai mult in acest sens.

STRETCHING:

Stretchingul este un gen de exercitiu fizic virtual fara contraindicatii pentru omul sanatos. Marele sau avantaj practic este faptul ca poate fi practicat oricand si oriunde, nu necesita nici un fel de dotare speciala sau echipament, se invata extrem de usor, iar rezultatele devin evidente dupa doar cateva sedinte de antrenament.

Stretchingul se adreseaza tuturor, indiferent de varsta sau sex, nivel de pregatire fizica sau de aptitudini speciale pentru sport. Trebuie precizat totusi ca varstnicii si copii sub 16 ani trebuie sa evite unele dintre exercitii, iar durata de mentinere a unei posturi este de preferat sa fie redusa la 10-15 secunde.

Exercitiile de stretching efectuate dupa o metoda corecta au mult mai multe efecte asupra organismului, decat simpla ameliorare a flexibilitatii:
  • - imbunatatesc performantele fizice generale ale organismului
  • - amelioreaza capacitatea de invatare si efectuare a miscarilor complexe (diverse exercitii sportive)
  • - cresc capacitatea de relaxare fizica si mentala
  • - dezvolta capacitatea de constientizare a propriului corp
  • - reduce riscul de accidentare la nivelul articulatiilor, muschilor si tendoanelor
  • - reduc tensiunea si durerea musculara dupa efort

Antrenamentul pliometric

Pentru atleti antrenamentul pliometric presupune exercitii intense si specifice pentru sportul pe care il practica. Implica contractii musculare explozive, de intensitate mare care invoca reflexul de intindere: intinderea maxima a unui muschi inainte de realizarea contractiei, ceea ce duce in final la obtinerea unei forte de contractie superioara. De exemplu aceste principii se regasesc in saritul de pe o platforma si ricosarea imediata de pe sol pe o alta platforma, mai inalta.

Cel mai important aspect pentru realizarea unui program eficient de exercitii pliometrice este deprinderea unei tehnici sigure de aterizare. Aceasta presupune ca atletul sa aterizeze usor, intai pe "pernitele" degetelor de la picioare si apoi va ajunge cu calcaiele pe sol, printr-o usoara miscare de rotatie. Folosind toata talpa la aterizare (si prin urmare o suprafata mai mare de contact) vei favoriza disiparea fortelor de impact asupra articulatiilor si solicitarea lor intr-un mod nenatural si periculos.

Pliometricele sunt recomandate doar sportivilor cu o conditionare fizica buna.
Necesita forta si rezistenta asa ca asigura-te ca ai in spate ceva experienta in antrenamentul cu greutati.
Fa o incalzire temeinica inainte de a incepe.
Incepi cu sarituri mici si apoi cresti nivelul de activitate progresiv.
Aterizarea trebuie sa fie usoara, si cu genunchii moi ca sa indepartezi stresul de la nivelul articulatiei.
Acorda-ti o odihna prelungita intre seturile de exercitii. Cel mai potrivit mod de a te recupera dupa un set este sa mergi relaxat pentru cateva minute sau sa continui cu exercitii cardio usoare. Dupa antrenamentele cu exercitii pliometrice trebuie sa urmeze o zi de odihna.
Trebuie sa te opresti imediat daca simti vreo durere la nivelul articulatiilor.
Fii atent/a la semnele de alarma ale traumatismelor (durere sau discomfort usor, caldura locala, limitarea miscarilor obisnuite ale unei articulatii).
Foloseste incaltaminte cu amortizare buna.
Exercitiile se vor practica preferabil pe suprafete moi, amortizate.
Exercitiile de mai jos sunt doar cateva pe care le poti adauga la programul tau de antrenament. Sunt exercitii care in plus, cresc foarte mult consumul de oxigen si astfel poti sa arzi mai multe calorii.

Saritul pe trepte

Asaza-te la capatul de jos al scarilor si pregateste-te sa sari cu ambele picioare odata direct pe a 2-a treapta: musculatura abdominala incordata, tot corpul tensionat ca un arc, genunchii indoiti si...sari! Continua in sus pe scari timp de 10 secunde, pentru inceput. O sa ajute daca te folosesti de brate ca sa iti pastrezi echilibrul.

Este important sa aterizezi cum am explicat in partea intai a articolului si cu ambele picioare simultan.

Sarituri in lateral

Incepi prin a plasa un mic obiect pe podea. Stai de o parte a acestui obiect/jalon cu genunchii indoiti intr-o semi-genuflexiune. Apoi printr-o miscare exploziva sari in lateral, peste obiect si aterizeaza de partea cealalta, tot intr-o semi-genuflexiune. Continua sa sari dintr-o parte in alta a jalonului timp de 10 secunde.

Pe masura ce te descurci mai bine, poti folosi obiecte mai mari care te vor obliga sa sari mai sus si de asemenea poti creste ritmul activitatii. Atentie foarte mare la obiectele folosite: nu trebuie sa alunece daca aterizezi pe ele.

Sarituri pliometrice pe loc

Stai cu picioarele lipite; fa o genuflexiune si apoi sari cat de sus poti. Aterizea-za in acelasi loc cu genunchii indoiti (ca sa protejezi articulatiile) si imediat fa inca o genuflexiune. Repeta acest ciclu de genuflexiuni/sarituri timp de 10 secunde, pana la 1 minut. Pentru intensitate mai mare, ridica bratele cand sari.

Cateva exercitii de baza adaugate la programul tau obisnuit reprezinta un mod foarte eficient sa iti cresti rapid frecventa cardiaca si sa iti dezvolti forta musculara si coordonare.

Formular de Contact